Tuesday, August 8, 2017

Cara Berkesan Mendapatkan Idea Menulis Entri Di Blog


Pinjam gambar encik google


Assalamualaikum dan hi semua??

Rasanya semua orang pernah mengalami masalah tak dah idea nak update blog? tak pun idea datang tengahmalam buta je, pepagi tak idea tak nak datang? so hari ni wan nak share tips macam mana korang nak dapatkan balik idea2 tu. yela kalau dah berbulan tak update blog boleh bersarang labah-labah kat dalam blog korang tu. haha

Sebenarnya tak susah untuk korang dapatkan balik idea tu. korang cuma perlu ikut tips-tips yang wan nak buat ni. inshaa Allah nanti idea datang secara berjemaah tak pun macam air terjun. haha

Cara pertama nak dapatkan balik idea menulis entri

1.Masukkan Gambar dalam entri.

Cara pertama ni memang fv wan. sebab sel-sel dalam otak wan sukakan gambar. bak kata orang "berjuta cerita dalam satu gambar" ahh. macam tu lah ceritanya. dari gambar tu kita boleh huraikan menjadi satu cerita yang menarik. kebanyakan blogger gunakan teknik ni. dorang upload banyak-banyak gambar dalam satu entri. lepas tu dorang buat jalan cerita yang menarik dan sesuai untuk dibaca.

Cara kedua nak dapatkan balik idea menulis entri

2.Bertanyakan Soalan.

Ok ni pun kira cara yang berkesan bagi wan. wan suka tanya soalan dan wan suka jawab soalan. kalau korang species yang sama dengan wan, korang boleh gunakan teknik ni. ni kira macam teknik menjawab paper english "4 wife & 1 husband". 3W2H tu WHERE? WHO? WHEN? WHY? HOW?. ahh korang tanya diri korang sendiri pastu cuba buat ayat yang boleh jadi jalan cerita. 

Eh.. itu je cara-cara wan untuk mendapatkan idea menulis entri di blog. korang mesti ada cara yang berbeza juga kan? ke sama? kalau korang ada cara yang berbeza nanti boleh lah share dengan wan kt ruangan komen. kot2 wan boleh gunakan teknik korang tu dengan jayanya. haha

Jumpa lagi kat entri wan yang lain. sekian terima kasih! bye.

2 comments :

nuzul ejoy said...

Thanks share idea..haha mmg pun kadang2 xde ilham nak menulis

Zakwan Zaki said...

Bro... Dah 6 bulan aktif blog ney.. boleh buat adsense dah... follow blog saya juga : https://zeck-anythingscool.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Blogger

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers